2年前の6月にお寺で仕込んだ「平田寺納豆」のお披露目を兼ねた講座を開催します。
じっくり熟成され お日さまの光をたっぷり取り込んだ寺納豆を選別したり、ほぐしたり、取りこむ作業もご一緒しましょう。東海地方の蔵元がやっている製法に準じた豆味噌仕込みのデモンストレーションもあります。
寺納豆はじめ、豆味噌やたまり醤油なと東海地方の発酵文化についてのお話をしてくださるのは、三重県鈴鹿の300年蔵東海醸造の本地猛さん
蔵元さんから直接伺うお話は貴重です。
お昼ごはんは、名古屋大曽根ゆいの森主宰・発酵vegeライフスタイリスト古澤久美さんのしあわせ発酵ごはんです。
【寺納豆とは?】
寺納豆とは、ねばねば糸を引く納豆や甘納豆ではなく、麹菌で発酵させる麹納豆・浜納豆とも呼ばれる塩辛納豆のこと。
歴史的にはねばねば納豆より「塩辛納豆」のほうが古く、約1300年ほど前に中国から「唐納豆」として伝来したとか、鑑真や一休さんが持ち帰ったという諸説があります。
Because it was made in temples in Japan, it is also called "tera natto", and it is a fermented food that is used for daily meals as a valuable source of protein for Zen monks who cannot eat meat or fish in shojin cuisine, and is also offered to shoguns. It was also one of the most important food supplies during the Warring States period.
When eaten as it is, the flavor and richness like bean miso are condensed in the salty bean grains, and a pleasant umami remains in the mouth without being hard. In addition, each grain contains a large amount of protein, amino acids, and vitamins.
(Excerpts from Tokai Brewing's website)
【平田寺納豆と発酵ランチの会】
◆と き 2022年7月23日(土)10:30~13:00
◆ところ 北名古屋市平田寺
◆内 容
・寺納豆の魅力、豆味噌・たまり醤油のおはなし
・平田寺納豆の選別作業
・発酵ランチ会(ゆいの森 古澤久美さん)
*東海醸造さんの蔵出し豆味噌・たまり・麹納豆等のお買い物もできます
◆Participation fee: 4500 yen (with fermented lunch and petite souvenir)
◆持ち物:筆記用具・エプロン・ハンドタオル・スリッパ
◆お申込みお問合せ
メール yumikoon@gmail.com(Hasegawa)
電 話 0568-48-6806(Hirata Temple)
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